Pampeliškový med

26. dubna 2016 v 11:39 | Silmarilli |  Tvoření
K pampeliškovému medu mě zase přivedla moje babička :D Její kamarádka ho dělá pravidelně a ona ho chtěla vyzkoušet,bohužel jak už to s důchodci bývá prostě na to neměla čas a mě to tak zajímalo, že jsem ho vyzkoušela a rozhodně nelituju :) Chutná trošku jinak, než klasický med od včelaře , ale přitom výborně :)
Jsem tak nadšená, že tenhle medík budu nejspíš dělat každý rok. Med nekupuju dostávám ho od včelaře mého strýce, ale je ho každý rok méně a méně a přítel med zbožňuje. Bohužel mu ho zakazuju jíst abych měla med do buchet a jiných receptů. Teď ho může baštit jak je libo :)
Kvalita fotek je nic moc....foták jsem zapůjčila tátovi a tak vše pořízeno mobilem....




Tak vám sem napíšu recept a pár postřehů, kterým by jste se měly vyvarovat :)

co budete potřebovat :

350 pampeliškových květů
jeden větší pomeranč
jeden větší citron
1300 ml vody
1300g cukru

Když jsem donesla květy domů, prvně jsem je propláchla vodou. Vložila jsem je do kastrolku, kde jsem měla potřebné množství vody a přivedla jsem k varu.Nechala jsem to chvilku vřít, ( opravdu stačí chvilka ) potom jsem vypnulo sporák. Oloupala jsem pomeranč a citron a nakrájela na kolečka a vložila do hrnce. Takhle jsem to nechala do druhého dne.

Druhý den jsem směs přecedila. Použila jsem k tomu schovanou starou látku, pro tyhle experimenty a snažila jsem se z květů vymačkat co možná nejvíc šťávy. Potom jsem přidala cukr a začala znova vařit. Když směs dosáhla bodu varu, ztlumila jsem na minimum a takhle jsem to nechala hodinku a půl. Pro lidi kteří mají hrnce jako já doporučuju hlídat. Mě plotýnka nedovolí pustit to uplně na minimum a hrnec tak stále trochu vaří a mě směs začala dost pěnit. Takže to hlídejte aby vám nic neuteklo.
Pokud by jste med chtěli hustší, vařte o něco déle. Ještě horké jsem nalila do zavařovaček a otočila dnem vzhůru dokud med nevystydl:)
A máte hotovo :) Známá od babičky říkala, že jí takhle med vydrží i tři roky

Pampeliškový med je dobrý pomocník při angíně nebo chřipce, pomáhá k pročištění dýchacích cest a vykašlávání. Také se používá jako prevence :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ettelwen Ettelwen | Web | 27. dubna 2016 v 8:17 | Reagovat

My bereme med také od známého včelaře, a když je nedostatek, tak ho jdeme koupit. Ale nevím, jestli bych si sama troufla na přípravu medu.

Vím, že sousedka tento zkoušela, ale to už je let zpátky, a všichni jsme si pochutnali :-)

2 Iris Iris | E-mail | Web | 28. dubna 2016 v 17:30 | Reagovat

Když já med nesmím :-( ale tak bych si ho dala.
Ale synátora krmím medem celoročně ;-)

3 Silmarilli Silmarilli | Web | 29. dubna 2016 v 11:05 | Reagovat

[1]: ono je to opravdu jednoduší než to vypadá a jak si psala je výborný :)

[2]: to je škoda...je opravdu moc dobrý...

4 Eleanor Eleanor | E-mail | Web | 2. května 2016 v 10:43 | Reagovat

Tímto medem nás zásobuje tchyně, takže zatím nemám potřebu ho zkoušet. Na druhou stranu mám na něm ráda, že je tekutější a necukernatí jako klasický med. Také ho používám na pečení místo cukru, dodá to trochu jinou konzistenci těstu a i chuť.

Nicméně stále mám raději klasický med od včel. Konečně vždy ho máme k dispozici méně a má pro mě cenu zlata :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama